Zen har en øyesykdom

De fleste som følger meg og hundene mine på sosial medier har fått med seg at Zen nylig ble diagnostisert med en øyesykdom. Dette innlegget forteller om hvordan vi fant utav det hele og hva det egentlig er.

Sykdomsforløpet

Det hele begynte da jeg i slutten av juni oppdaget små hvite krystall-lignende flekker på øyene til Zen. Jeg dro til øyelysing med ham et par dager etterpå, hvor jeg fikk beskjed om han hadde Kornea Dystrofi og det kunne skyldes utskilling av fett.

Bildet er tatt 30.juni

Jeg satte derfor Zen på en diett som hadde et lavt fettinnhold og fikk tatt blodprøver av ham. Resultatene viste ingen unormale nivåer og flekkene fortsatte å vokse.

Jeg tok derfor kontakt med en av de fremste øyespesialistene i Norden, Ernst Otto Ropestad v/NMBU i Oslo. Vi fikk time for konsultasjon hos ham og etter grundige undersøkelser kunne han gi oss en diagnose.

Atypisk kornisk superficial kerattitt

Dette er en autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem angriper friske celler og ødelegger disse. Behandling innebærer medisinering som demper immunsystemet og som kan stoppe/bremse utviklingen av sykdommen.

Den typen av autoimmun sykdom Zen har, er lokalisert til øyene og kan derfor behandles lokalt. Han får daglig øyesalve og vil behøve livslang behandling med denne.

Solbriller baby!

UV-stråler kan forverre sykdommen og Zen sine øyne bør ikke eksponeres for UV-stråling i lengre perioder. Han har derfor fått verdens kuleste solbriller for hund, RexSpecs. De har en veldig god passform, veier utrolig lite og tåler hard bruk. Menneskene bak RexSpecs utviklet brillene da deres egen hund fikk samme diagnose som Zen.

Vi lever i nuet

Synet til Zen er som normalt og har heldigvis ikke blitt påvirket. Vi er utrolig takknemlig og glade for at prognosene er gode og at Zen kan fortsette å leve som normalt. Så lenge tilstanden hans forbli slik den er i dag, har vi dispensasjon fra NKK til å konkurrere (øyesalven har 14 dagers karenstid).

Hvis du har noen spørsmål, ta gjerne kontakt med meg via Facebook eller Instagram. Når jeg trener hundene mine eller er på stevne, vil jeg helst ikke prate så mye om dette.