Styrketrening for hunder

styrketrening for hunder

Jeg opplever at varierende trening, både fysisk og mentalt gir meg friske, sterke og sunne hunder. Vi varierer treningen med agility, fjellturer, svømming, trekk og ikke minst styrketrening. Styrketrening er spesielt viktig for hunder som driver med belastende aktiviteter, som for eksempel agility.

Stretching og oppvarming

Jeg begynner alltid treningen med enkle stretching øvelser for å aktivere og varme opp musklene. Disse øvelsene gjøres i rolig tempo og ved behov passer jeg på å støtte kroppen til hunden slik at den er i balanse. Posisjonsendringer kan også brukes som en del av oppvarmingen.

styrketrening hunder
Bruk et sklisikkert underlag. Jeg bruker yogamatte.

Ulike muskelgrupper

Hunden har akkurat som oss ulike muskelgrupper. Jeg fokuserer på kjernemuskler når vi trener hjemme. Kjernemusklatur er stabiliseringsmusklene i hundens kropp (mage og rygg spesielt). Disse musklene er viktige for forebygging av skader, hundens balanse og ved store kraftanstrengelser. Når du trener vil jeg anbefale å bruke intervaller, for eksempel 30 sekund jobbe og 30 sekund hvile. Start forsiktig og øk etterhvert som hunden blir sterkere og tryggere på øvelsen. Her er øvelsene jeg bruker for mine hunder:


Yogaball

Ballen støttes av sofa eller vegg (samt bena mine) mens hunden står oppå ballen og gjør øvelser som bamse, trampe, løfte labb og andre posisjonsendringer. Jo mindre luft du har i ballen, jo tyngre vil det være for hunden din.  Jeg bruker en vanlig yogaball for mennesker men det finnes egne «yogaballer» laget spesielt for hunder (søk opp FitPaws). I innlæringen bruker jeg gjerne å ha ballen inntil en sofa slik hunden kan gå via sofaen og oppå ballen fremfor å hoppe rett oppå den fra gulvet.

Fitpaws Pods og balanse brett.
Det finnes utrolig mange forskjellige øvelser man kan gjøre med disse og jeg kan anbefale å ta en titt på YouTube om du behøver inspirasjon. Jeg bruker et balansebrett som er beregnet til mennesker og har kledd overflaten med sklisikring for at hundene skal få et godt grep. Det er enkelt å variere vanskelighetsgraden med antall poter på brettet og man kan også bruke det sammen med FitPaws pods for å variere treningen. Dersom hunden ikke har trent mye balanse og styrke kan det være lurt å støtte opp brettet i begynnelsen for å unngå bråe rykk og bevegelser.

Skumrulle
Mitt nyeste tilskudd til styrketreningen er en rulle laget av skum. Denne bruker jeg til å kombinere balanse og koordinasjon ved å la hundene rulle den fremover med fremlabbene og etterhvert prøver vi oss nok på baklabbene også.

styrketrening hund