Lag kraft til hunden din – hvorfor og hvordan

Kraft er utrolig næringsrikt og den smakfulle gelelignende væsken er full av vitaminer og mineraler som bidrar til kroppens funksjoner og helse. Det er enkelt å lage kraft til hunden din og den kan tilsettes til både tørrfor og råfor. Næringsstoffene i kraft gir flere fordeler for hundens immunsystem og kropp:

  • Hjelper å rense leveren og støtter hundens immunsystem
  • Bidrar til hundens ledd
  • Lett fordøyelig proteinkilde
  • Bidrar til en sunn mage

Hjelper å rense lever

Kraft inneholder store mengder av aminosyren som kalles glysin. Glysin hjelper leveren å opprettholde dens viktigste funksjon; å rense bort giftstoffer fra hundens kropp. Leverens evne til å rense er begrenset av tilgangen på glysin, og siden kraft inneholder store mengder glysin bidrar derfor kraft til leverens funksjon.

Kraft bidrar til hundens ledd

Kollagen er viktig for hundens ledd. Det er bokstavelig talt putene i enden av beina til hunden din, og det som er rundt leddbånd og sener. Når hunden din mister noe av kollagenet, kan den utvikle smerter i leddene. Kraft er full av næring som glukosamin, kondroitin og hyaluronsyre, som bidrar til kollagen produksjon.

Lett fordøyelig proteinkilde

Fordi kraft er flytende, er det en god måte å gi hunden ekstra næring og fuktighet på. Det er samtidig mildt for magen, og fungerer som regel godt for hunder med sart mage, eller etter en operasjon. Det fungerer på samme måte som suppe gjør for oss når vi er syke. Enkelt å spise og fordøye, men likevel næringsrikt.

Kraft bidrar til en sunn mage for hunden din

I hundens tarmsystem finnes det millioner av mikroskopisk hull som lar fordøyd næring gå gjennom, slik de kan gi fordeler til resten av kroppen. Disse hullene kan bli større grunnet overflod av bakterier, en dårlig diett, stress og andre helseproblemer. Når dette skjer inntreffer såkalt «leaky gut». Ting som ikke egentlig skal passere gjennom hullene, som giftstoffer og ufordøyd mat, går likevel gjennom og kan resultere i allergi eller mat sensitivitet.

Kraft inneholder store mengder gelatin (forekommer når man koker kollagen) og kan bidra til å unngå eller reversere «leaky gut» fordi gelatin bokstavelig talt plugger de større hullene i tarmene, som igjen gjør at kun essensiell næring passerer gjennom hullene.

Hvordan lage kraft til hunden din

Gryte fylt med bein og vann for å lage kraft til hunden

Du trenger:
Gryte med lokk
Vann
Margbein
Kyllingføtter (valgfritt)
Hel høne/kylling (valgfritt)
Eplesidereddik

Fremgangsmåte:

  1. Legg margbein, kyllingføtter og høne i en gryte med vann som dekker ingrediensene (1-3 cm over). Dersom du tilsetter høne/kylling bør du skjære den litt opp og knuse beina for å få mest mulig næring ut av den.
  2. For hver 1,5 liter vann du helte oppi gryta, tilsett 1 spiseskje eplesidereddik.
  3. Legg på lokk, kok opp og skru ned til lav varme, og la gryta stå på i 12-24 timer.
  4. Sil bort alt av bein og kjøtt oppi en ny gryte og la denne stå i kjøleskapet over natten.
  5. Fjern fettlaget som har stivnet på toppen og hell kraften oppi bokser/glass som du kan fryse.

Kraften er holdbar ca 1-2 uker i kjøleskap.

Hvordan gi kraft til hunden din

Bokser fylt med kraft til hund

Start med små porsjoner. Tilsett 1-2 spiseskje kraft til hundens mat og dersom hunden din liker (og tåler det), kan du øke mengden gradvis. Jeg gir ca 0,5 dl daglig til mine hunder som veier rundt 17-19 kg. Sørg alltid for at det ikke er noen rester igjen av bein i kraften da kokte bein splinter seg.

Du kan oppbevare kraft i lukkede bokser/glass i kjøleskap i 1-2 uker, og du kan fryse det så lenge du ønsker. Jeg fryser kraft i bokser som tilsvarer 1 ukes forbruk, slik det er enkelt å ta opp 1 boks per uke. Dersom hunden din ikke liker kraften kald, kan du forsøke å varme den litt opp i mikroen. Bare husk å sjekk at den ikke blir for varm.

Lyst å lære mer?

Om du har lyst til å lære mer om flere typer kraft du kan lage til hunden din, eller andre naturlig og sunne ting du trygt kan gi hunden din, anbefaler jeg å lese Forever dog eller ta en titt på https://www.dogsnaturallymagazine.com/ som har mange gode tips og råd.