Hvordan er det å fly med hund?

Det å fly med hund for første gang kan virke skummelt og det kan være vanskelig å finne informasjon om hvordan det foregår. Etter å ha fløyet flere ganger (som for eksempel da vi deltok på Nordisk Mesterskap i Sverige eller da jeg deltok på European Open i Italia), har jeg samlet mine erfaringer og tips som jeg håper kan være nyttige for deg som skal ut å fly for første gang med hunden din.

En flyplass med Norwegian fly og hunder på vei til flyet

Sjekk reglene i landet du skal fly til

Det første du bør gjøre er å sjekke hvilke regler som gjelder for innførsel av hund i landet du skal reise til. Samtlige land har krav om pass og rabiesvaksine. I tillegg er det noen land som også krever ormekur. Sjekk derfor nøye hva som gjelder for landet du skal reise til, og dersom du skal ha et eller flere opphold i andre land på veien dit, må du sjekke reglene for innførsel i disse.

Husk at du også må følge reglene for innførsel av hund til Norge for hjemreisen din. Du finner reglene på Mattilsynet.

Pass til hund for å reise utenlands for eksempel med fly

Bestilling av billetter

Når du skal bestille flybillett kan du hos noen flyselskaper legge til hund direkte på billetten din (som for eksempel hos Norwegian). Hos andre må du bestille din egen billett først, og deretter kontakte kundeservice for å legge til hund på bestillingen (som for eksempel hos SAS).

Vær oppmerksom på at det ikke er alle flyselskaper som tillater å reise med hund, og det er heller ikke alle flytyper som har plass til hund i lasterom. Samtlige flyselskaper som tillater hund har i tillegg en begrensning i antall hunder per flygning.

Dersom du har en liten hund kan den reise i kabinen, men totalvekt for hund og bur må ikke være over 8 kg. Buret  (ca mål L 40 cm x B 25 cm x H 23) må få plass under setet foran deg.  Er hunden din større enn dette må den reise i lasterommet i et godkjent flybur.

Sitter du på høyre side av flyet (foran vingen) kan du som regel se når hundene blir lastet av/på om det ikke skjer før du har gått om bord (da ser du de som regel fra vinduet ved gaten).

Hvordan finne riktig flybur

Hvilken størrelse du må ha på flyburet avhenger av størrelse på hunden din. Kravene er at hunden skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling i buret. Bunnen må være tett og dekket med et absorberende materiale. 

Alle flyselskaper har som regel en maks størrelse og tillater ikke stålbur. Noen krever at du fester en vannskål på innsiden av døren til buret, og at du sikrer døren med strips. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker i tilfelle låsen/hengslene på døren skulle svikte. Jeg vil også anbefale at du merker buret med kontaktinformasjonen din, uavhengig om dette er et krav fra flyselskapet.

Inne i buret legger jeg først en yogamatte jeg klipper til og deretter en vetbed. Da kan hunden min enkelt dytte bort det varme underlaget om den blir varm, men fortsatt ligge mykt og komfortabelt.

Hunden Zen inne i flyburet

Jeg foretrekker flybur med mulighet for å sette på hjul. Dette har vært uvurderlig når jeg skal flytte på både meg selv, bagasjen, buret og hunden min over større avstander enten til eller på flyplassen. Jeg pleier å legge bagasjen inne i buret som jeg trille med en hånd og har den andre til hunden min.

Ankomst på flyplassen og innsjekk

Når du ankommer flyplassen sjekker du inn i en betjent skranke og hvor du får en egen bagasjelapp til buret. Du vil få beskjed om hvor (vanligvis ved spesialbagasje) og når (som regel ca 1 time før avgang) du skal levere hunden din.

Ved levering sjekker du buret, som regel både ved å se inne og sende det gjennom en røntgenmaskin. Hunden din må gå gjennom en metalldetektor og dermed settes i buret enten i et rom eller på en tralle (som etterpå trilles inn i et rom). Her blir de stående til det er tid for å laste dem på flyet.

Lasting av hund på fly

Etter du selv har gått gjennom sikkerhetskontroll og funnet gaten din kan du som regel se når de laster hunden din ombord på flyet. Det foregår vanligvis slik:

  • Burene kjøres på en tralle ut til flyet. Det varierer en del hvor lenge hundene blir stående ute ved flyet før de lastes ombord.
  • To mannskap løfter buret fra trallen og opp til luken til lasterommet. Alternativt settes buret på et lastebånd som fører buret opp til luken.
  • Fremme ved luken er det noen som tar imot buret og sikrer det med stropper. I lasterommet hvor hundene befinner seg er det samme temperatur som i kabinen.
Her er Zen på vei til lasterommet via et lastebånd

Henting av hund ved ankomst og toll

Når flyet ditt landet lastes hundene av på samme måte de ble lastet på. Hunder leveres ut samme sted (eller i nærheten av) som spesialbagasje.

Hvor lang tid det tar fra flyet har landet til du har hunden din igjen kan variere noe. Det kommer an på flyplassens størrelse (avstand fra gaten til bagasjehenting) og hvor travelt det er når du reiser. Jeg har opplevd at det går mellom 15-30 minutter ca.

Når du reiser utenlands skal hunden forbli i buret til du har passert tollen. Du skal gå på rødt for å vise hundens pass (og eventuelt skanne chipen) først. Erfaringsmessig er det ikke alltid tollerne skjønner hvorfor man gikk på rødt med hund selv om det som oftest er regelen.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan vet jeg om hunden min takler å fly?

Alle hunder reagere forskjellig på nye og ukjente situasjoner. Tenk gjennom om hunden din pleier å bli redd i slike situasjoner. Pleier den å bære med seg ubehag eller riste det av seg raskt? Du kjenner hunden din best og må selv vurdere om den vil tåle flytur og alt det innebærer. Dersom du har mulighet kan du ta en kortere flytur før du tar en lengre.

Er det kaldt i lasterommet hvor hunden min vil være?

Samtlige flyselskaper oppgir at det er samme temperatur i lasterommet som i kabinen hvor du selv sitter. Jeg har et varmt underlag i buret med et mykt tynnere underlag under der igjen. Hunden min kan enkelt dytte bort det varme underlaget skulle det bli for varmt, og ligge på det varme om det er kaldt.

Hvor lenge før jeg går ombord i flyet blir hunden min på flyet?

Som regel skjer lasting av hundene rett før boarding eller mens du går ombord på flyet. Som med bagasje vil flyselskapet sørge for at du er ombord før bagasjen din blir lastet på.

Hvor mye koster det å reise med hund på fly?

Det avhenger av flyselskap. For Norwegian koster hund i kabinen 550-750 NOK (på nett) og hund i lasterom 1500 – 1800 NOK (på nett).