Oppvarming – hvorfor og hvordan?

4.mai 2017

Som en aktiv agility utøver har jeg lært hvor viktig det er å varme opp før enhver treningsøkt og konkurranse med hundene mine. Oppvarmingen er med på å forberede både kropp og hjerne for å løpe agility.

 

Minsker risiko for skader

Hovedårsaken til at jeg varmer opp meg selv og min hund er for å unngå skader. I agility er det mange vridninger, brå bevegelser og raske akslerasjoner både for menneske og hund. Uten oppvarming er det lettere å pådra seg en forstuelse eller revne en muskel.

Tenk om du skulle gått rett fra senga eller sofan for å sprinte 200 meter uten å varme opp. Faren for skader er en ting men du ville heller ikke prestert i nærheten av optimalt. Om man da tar hunden direkte fra bilen og inn på banen for å løpe agility blir det samme sak.

En bonus med oppvarmingen for meg er at den hjelper meg og min hund å fokusere fordi rutinen er den samme uavhengig av hvor vi konkurrerer eller trener.

oppvarming

Foto: Mette Davik

Hvordan varmer jeg opp?

Min rutine:

– Lufter hunden i noen minutter for dobesøk (2-3 min)
– Skritter og traver lett med hunden mens vi gjør triks (5 min)
– Enkel varmende massasje for skuldre, lår, rygg og bekken for hunden (2 min)
– Tøyer og stretcher min egen kropp (2 min)
– Jogger og sprinter sammen med hunden (5 min)
– Sender rundt hinder/trær/stol det som er tilgjengelig (3 min)

Oppvarmingen varer i omtrentlig 15-20 minutter og målet er at både jeg og hunden skal bli varm i musklaturen samtidig som den setter oss i riktig mental modus. Etter trening/konkurranse går vi ned i trav/skritt for å kjøle ned musklaturen.

 

Blir hunden sliten/giret av oppvarmingen?

Om hunden din blir sliten av oppvarmingen er det sannsynligvis hodet dens (og ikke kroppen) som blir sliten. Prioriter fysisk oppvarming og fokuser på at hunden kun skal bevege seg sammen med deg. Ha god avstand til andre hunder og eventuelle andre forstyrrelser slik den ikke bruker hodet sitt så mye.

Har du en hund som blir for giret av oppvarmingen bør du be hunden om enkle øvelser som kontakt, sitt, dekk osv. Klarer den ikke konsentrere seg og stresser bør du gi den større avstand til forstyrrelselsene.

Det viktigste er at du finner noe som passer for deg og din hund.

oppvarming

Foto: Mette Davik

 

Del dette på Facebook:

Flere innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial