Balder på sporet!

I helgen har jeg og Tom Ove vært på blodsporkurs med Balder på Malmin hundekurs.

Lørdag startet vi klokken 10 på Aboreet på Sviland. Til å begynne med fikk vi litt innføring i blodspor og hva vi skulle gjennom i løpet av kurset.

Deretter startet vi med en enkel øvelse for å få hundene til å assosiere sporet med noe positivt. Tom Ove tråkket ned en firkant og strødde goditer i denne. Dette gjør at hunden lærer at hvor det er tråkket altså lukt er det gøy å være.

I neste omgang forsøkte vi oss på to korte, rette spor. Man går med små skritt og for hvert skritt drypper man blod mens annenhvert skritt la man en godbit sammen med blodet. Det første sporet la Tom Ove og jeg gikk med Balder mens det andre byttet vi. Begge sporene gikk ganske bra og Balder jobbet som en helt!

Etter lunsj fikk hundene prøve seg på skank, eller med andre ord bambifot. Vi regnet med at Balder skulle synes denne var kjempe gøyal og det stemte riktignok. Vi lot hundene leke med skankene før vi gjemte de bort og la hundene i bilen. Dette for å holde interessen oppe og for at hundene skal være giret på å finne skanken. Etterpå la Tom Ove et spor med vinkel men det ble litt for mye forstyrrelser for Balder med mennesker og hunder rundt seg som gjorde at vi måtte legge et nytt spor, men da gikk det så det suste. Balder slepte meg avgårde og tok vinkelen lett som bare det og var overlykkelig når han fant skanken.

Avsluttningsvis skulle vi legge lengre spor med vinkel så da flyttet vi på oss til lengre utover på Sviland. Tom Ove la spor for Svein Kristian mens Svein Kristian la spor for Balder (og meg). Sporene fikk også ligge litt før vi startet. Balder raste avgårde frem til vinkelen, tok vinkelen ganske lett men så datt han av litt og fant til slutt neste vinkel. Han stakk mye nesa i sky og jeg holdt ham ikke nok igjen  på dette (skal heller vente til han setter nesa i bakken før jeg løsner langlina) men han fant til slutt skanken og var en stk lykkelig gutteklump!

Søndag møtes vi klokken 10 på Dale og startet med å få en innføring i sårleie og avhopp.Vi trente litt på avhopp før vi la ut de lengre sporene. Balder lurte litt på hva vi skulle gjøre da han ble “satt på sporet” for å trene avhopp men det kommer nok etterhvert. Vi skal begynne med abeidsklær til rundering og spor slik det kan være med å hjelpe han å skille de to.

Tom Ove la deretter et lengre spor for Balder med 2 vinkler og avhopp. I begynnelsen var Balder i arbeidsmodus men så begynte han å overvær for å søke etter mennesker (som han også kunne høre). Vi fikk ham til slutt tilbake på slutten av sporet og han fant skanken. Jeg la derfor et enkelt mestringsspor da vi kom på parkeringsplassen med 1 vinkel for at Balder skulle få en positiv avsluttning på denne økten. Tom Ove gikk med ham og det gikk kjempe bra, han holdt snuten i bakken 90% av tiden denne gang.

Før vi spiste lunsj la jeg et spor som var en del lengre enn mestringssporet men allikevel kortere enn dagens første spor. Etter lunsj hadde sporet ligget i minst 40 minutter så da gikk Tom Ove med Balder og denne gang gikk det mye bedre. Jeg hadde lagt godbiter for annenhvert skritt i begynnelsen av sporet samt et godbitdepot i vinkelen for at Balder ikke skulle suse forbi her. Han virret litt frem og tilbake i sporet men holdt snuten i bakken (virringen kommer nok av at han er vant til å søke innenfor et bestemt område når vi har godbitsøk).

Det var et kjempe kjekt kurs som vi lærte mye av og vi kommer garantert til å trene på blodspor videre.
Har laget en liten huskeliste for min egen del over hva vi lærte på kurset:

– Sløyfer
             Blå  = Sporstart/rett frem/sporslutt
             Gul  = Vinkel
             Rød = Sårleie
– Oppspark ved sporstart, sårleie og sporslutt
– Forenkling av sporet; godbit for annenhvert skritt og blod for hvert skritt
– Arbeidstøy (dekken, sporsele)
– Kobbel frem til sporstart og langline
– Leke med skank før sporstart og gjemme skank og legge hund i bil
– Trene enkelt momenter (avhopp, vinkel og sårleie)

En stk fornøyd Balder som bar skanken fra sporslutt helt til bilen 🙂

Del dette på Facebook:

One comment on “Balder på sporet!”

  1. Lise sier:

    høres veldig bra ut Isabelle. blir travelt for Balder dette her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial